KUZEY AVRUPA’DA YER ALAN ÜLKELER
Adı üstünde, Avrupa’nın kuzeyinde yer alan ülkeler Kuzey Avrupa ülkelerini oluşturmaktadır. Ortak bir coğrafyayı paylaşan, kültür ve dil olarak birbirine yakın, yer altı kaynakları bakımından zengin, tarım ve hayvancılık açısından oldukça gelişmiş olan bu ülkeler refah seviyelerinin yüksekliği ile ünlüdürler. Kuzey Avrupa üç bölüme ayrılabilir: İskandinavya, Baltıklar ve Britanya Adaları. Bu ülkelerden birkaçını sizler için listeledik.
İskandinav ülkelerinin en güneyindeki Danimarka topraklarının büyük bölümü Jütland Yarımadası’nda bulunmaktadır. Başkent Kopenhag ise ülkenin 443 adasından en büyüğü Zealand üzerinde yer almaktadır.
İskandinav ülkelerinden Finlandiya’nın komşuları Rusya, Norveç ve İsveç’tir. Ayrıca Botniya Körfezi’yle sınırı bulunmaktadır. Finlandiya, 338 bin kilometrekareyi aşan yüz ölçümünde 180 binden fazla göl barındıran bir ülkedir.
İskandinav Yarımadası’nın batısında konumlanan ve kıyısındaki binlerce fiyortla ünlü olan Norveç’in komşuları Finlandiya, İsveç ve Rusya’dır. Ayrıca Atlas Okyanusu’nun bir kolu olan Norveç Denizi’yle uzun bir kıyısı bulunmaktadır.
Güneyinde yer alan Öresund Köprüsü’yle Danimarka’ya bağlanan Kuzey Avrupa ülkesi İsveç’in diğer komşuları Norveç ve Finlandiya’dır. Avrupa Birliği’ne üye ülkeler arasında üçüncü büyük ülke olan İsveç’in yüz ölçümü yaklaşık 450.295 kilometrekaredir.
İzlanda bir ada ülkesidir. İskandinavya ve Büyük Britanya’nın kuzeybatısı ile Grönland’ın güneydoğusunda yer alır. Kuzeyi Arktik Okyanusu ile çevrili olan İzlanda, Avrupa’nın nüfus yoğunluğu en az olan ülkesidir.
Kuzey Avrupa ülkelerinden olan Estonya aynı zamanda Baltık Denizi’ne kıyısı bulunan bir Baltık devletidir. Finlandiya Körfezi, Rusya ve Letonya ile de komşu olan Estonya’nın ana karada toprağı bulunurken, Baltık Denizi’nde 2.222 adaya sahiptir.
Letonya, komşuları Estonya, Litvanya, Rusya ve Belarus olan bir Kuzey Avrupa ülkesidir. Yüzde ellisi yeşillik olan, göl ve nehir zengini Letonya’nın başkenti Riga’dır. Ülke nüfusunun üçte biri başkentte yaşamaktadır.
13,016 okunma